Site Loader
vrouw met zwarte half face motorhelm

Een motorhelm is een belangrijk onderdeel van de uitrusting van elke motorrijder. Het beschermt niet alleen je hoofd bij een val, maar biedt ook bescherming tegen wind, regen, en andere weersomstandigheden. Bij het kopen van een motorhelm is het belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende factoren om ervoor te zorgen dat je de juiste helm kiest die past bij jouw behoeften en veiligheid. In deze blog bespreken we waar je op moet letten bij het kopen van een motorhelm, zodat je een goede beslissing kunt maken. Wat voor motorhelm heb ik nodig? In deze blog krijg je antwoord op die vraag.

Veiligheid staat voorop

Wat voor motorhelm heb ik nodig? Een van de belangrijkste aspecten van een motorhelm is de veiligheid. Een goede helm kan simpel gezegd je leven redden als je een ongeluk krijgt. Let bij het kopen van een motorhelm daarom vooral op de veiligheid. Motorhelmen hebben bepaalde veiligheidskenmerken waar ze aan kunnen voldoen:

· Certificering

Zorg ervoor dat de helm voldoet aan de wettelijke veiligheidsnormen in jouw regio. In Europa is de ECE 22.05-certificering de meest erkende norm. Controleer of de helm deze certificering heeft.

· Pasvorm

Een helm moet goed passen om effectief te zijn. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit zonder te knellen. De kinband moet strak genoeg zijn om de helm op zijn plaats te houden, maar mag niet oncomfortabel strak zijn.

· Materiaal

Helmen zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals polycarbonaat, glasvezel en koolstofvezel. Materialen van hoge kwaliteit bieden over het algemeen betere bescherming.

· Binnenkant van de motorhelm

Controleer de binnenvoering van de helm. Het moet comfortabel en goed gestructureerd zijn om schokken te absorberen.

Het type helm

Er zijn verschillende soorten motorhelmen verkrijgbaar. Ze zijn allemaal ontworpen voor verschillende rijomstandigheden en rijstijlen. Het is belangrijk om een helm te kiezen die bij jouw rijstijl en plannen past. Hier zijn enkele veelvoorkomende helmtypen:

· Integraalhelm

Deze helmen bedekken het hele gezicht en bieden de meeste bescherming. Ze zijn ideaal voor lange ritten en bieden goede bescherming tegen wind en regen.

· Jethelm

Deze helmen bedekken alleen de bovenkant van het hoofd en bieden minder bescherming dan integraalhelmen. Ze zijn lichter en bieden meer ventilatie, maar bieden minder bescherming bij hoge snelheden.

· Systeemhelm

Systeemhelmen hebben een opklapbaar kinstuk, waardoor ze kunnen worden gedragen als een integraalhelm of als een jethelm. Ze bieden veelzijdigheid, maar let op de veiligheid van het kinstuk.

· Offroadhelm

Deze helmen zijn ontworpen voor offroad-rijden en hebben een breder vizier en een kinbeschermer. Ze bieden goede bescherming voor offroad-avonturen.

Maat en de pasvorm

Wat voor motorhelm heb ik nodig? Hierbij speelt de pasvorm en de maat ook een grote rol. Als de helm niet goed past, kan dit de veiligheid verminderen. We hebben een paar tips voor het vinden van de juiste maat en pasvorm. Meet ten eerste jouw hoofdomtrek met een flexibel meetlint. Doe dit net boven je wenkbrauwen en je oren. Belangrijk hier is om rekening te houden met het feit dat elke fabrikant een eigen maattabel heeft. Dit zijn geen grote verschillen, maar kan soms wel het verschil maken tussen twee maten. Pas de helm ook goed voordat je hem koopt. Hierbij moet de kinband goed sluiten en niet te strak of te los zitten.