Site Loader

Schadelijk geluid is een van de grootste gezondheidsrisico’s op de werkplek. In de nieuwe Verordening persoonlijke beschermingsmiddelen 2016/425 wordt geluid dat schadelijk is voor gehoororganen officieel erkend als een onomkeerbaar gezondheidsrisico. Als werkgever bent u verplicht om uw werknemers gehoorbescherming te geven bij een gemiddelde dagdosis gelijk aan of hoger dan 80 dB. Otoplastieken zullen hiervoor een goede oplossing zijn. U kunt uw personeel beschermen tegen gehoorschade door gebruik te maken van otoplastieken, op maat gemaakte gehoorbeschermingsmiddelen, enz. Het is wel belangrijk dat de gehoorbescherming comfortabel zit. Dit zorgt ervoor dat de werknemers gehoorbescherming voortdurend blijft dragen, dan heeft de bescherming het meeste zin. Ook de verstaanbaarheid van elkaar wordt verbeterd.

Op maat maken van otoplastieken

De otoplastieken kunnen op maat gemaakt worden voor iedereen. Dit bevordert het comfort en dus ook de tijd dat iemand de bescherming draagt. Het opmeten van de gehoorgangen moet dan wel door elke werknemer gedaan worden. Dit kan veel tijd kosten, maar dan heb je er wel wat voor terug. Minder gehoorschade op de werkvloer. Dat is ook nodig door de verschillende wetgevingen. Vroeger werd er niet nou gekeken naar hoe hard het geluid was. Doordat mensenrechten steeds hoger komen te staan, worden ook dit soort regels doorgevoerd. Naarmate mensen ouder worden veranderen de gehoorgangen weer. De otoplastieken moet dan dus weer opnieuw aangeleverd worden ook dit kan niet zonder een nieuwe meting. Dit moet al na 4 jaar gebeuren om op een optimale manier gehoorschade tegen te gaan.

Overigens kunnen de opmetingen op verschillende locaties gedaan worden, zowel in Nederland als in Belgiƫ. De persoon die de opmeting doet wordt een audicien genoemd. De naam is op dezelfde manier gevormd als die van een opticien.