Site Loader

Operational en financial lease zijn twee verschillende manieren van leasen die vaak gebruikt worden door bedrijven om gebruik te kunnen maken van voertuigen of apparatuur zonder dat deze gekocht hoeven worden. Zo is het leasen van een auto of andere apparatuur een uitstekende optie voor starters die nog geen groot vermogen hebben. Zo kunnen starters profiteren van een bedrijfsauto en tegelijkertijd hun financiƫle middelen steken in het laten groeien van het bedrijf. Je kunt hierbij dus kiezen uit een operational lease en een financial lease. In deze blog vertellen we je meer over de verschillen tussen beide leasevormen.

De operational lease

Bij operational lease huurt het bedrijf het voertuig of de apparatuur voor een bepaalde periode, meestal tussen de 2 en 5 jaar. Tijdens deze leaseperiode betaalt het bedrijf een maandelijks bedrag om gebruik te kunnen maken van het product. Tijdens de leaseperiode is het bedrijf zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering en de eventuele reparaties van het voertuig of de geleaste apparatuur. Wanneer de leaseperiode voorbij is, kun je geen gebruik meer maken van het voertuig of de apparatuur, en moet deze worden teruggegeven aan de leasemaatschappij. Een van de voordelen van operational lease is bijvoorbeeld dat het bedrijf geen grote investering hoeft te doen in het product. Verder kunnen de leasekosten in veel gevallen als bedrijfskosten worden afgetrokken van belastingen.

Financial lease

Bij financial lease kan een bedrijf, net als bij operational lease, gebruik maken van een voertuig of van apparatuur zonder dat in een keer een groot bedrag moet worden betaald. Het bedrijf betaalt gedurende de leaseperiode een maandelijks bedrag om gebruik te kunnen maken van het product. Na de leaseperiode is het geleaste product het eigendom van het bedrijf. Een voordeel van de financial lease is ook dat het bedrijf geen grote investering hoeft te doen. Verder is het bedrijf, na afloop van de leaseperiode, eigenaar van de apparatuur of het voertuig. Dit is natuurlijk handig voor bedrijven die graag langer gebruik zouden willen maken van het product. Een ander voordeel is dat de rente en afschrijvingen vaak als bedrijfskosten kunnen worden afgetrokken van de belastingen.

De belangrijkste verschillen

Een belangrijk verschil tussen beide leasevormen, ligt in de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de reparaties. Bij operational lease is het bedrijf zelf verantwoordelijk voor deze kosten, terwijl bij financial lease deze kosten worden vergoed door de leasemaatschappij. Een ander verschil is dat bij financial lease het product na afloop van de leaseperiode het eigendom van het bedrijf wordt, terwijl bij de operational lease het product weer teruggegeven wordt aan de leasemaatschappij. Verder zijn de maandelijkse kosten bij een operational lease vaak hoger dan bij een financial lease. Dit is omdat bij een financial lease de kosten om het product uiteindelijk over te kunnen nemen, worden verspreid over een langere periode.

 

Zo bieden deze beide leasevormen verschillende voordelen met zich mee. Bij het kiezen tussen deze twee leasevormen, is het belangrijk om te kijken naar de specifieke situatie van het bedrijf.