Site Loader

Na een wilde nacht ontwikkelen zich na een aantal weken bepaalde symptomen of klachten. Wanneer dit in de buurt van je schaamstreek of zelfs in de keel is, kan er een mogelijkheid zijn dat je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt opgelopen. Het kan zijn dat dit afkomstig is van een nieuwe bedpartner of van het feit dat je onveilige seks hebt gehad. In beide gevallen is het in ieder geval slim om te achterhalen waar de geslachtsziekte vandaan zou kunnen komen en met wie je daarna eventueel geslachtsgemeenschap hebt gehad. Het is namelijk mogelijk dat je de geslachtsziekte overdraagt naar een ander. Er zijn veel verschillende soorten geslachtsziektes die je opgelopen zou kunnen hebben, onder andere chlamydia. De klachten hiervan kunnen lijken op die van andere geslachtsziekten en daarom is het altijd van groot belang om te testen zodat je weet met welke soa je kampt.

 

Chlamydia – de symptomen

Zoals hierboven wordt benoemd kunnen de symptomen verschillen per soa, maar ook per persoon en eenzelfde soa. Daarnaast is het mogelijk om een geslachtsziekte te hebben zonder symptomen. Het is daarom ook van groot belang om alleen al bij een vermoeden een soa test te doen. Je herkent de klachten bijvoorbeeld aan pijn en/of bloed bij het plassen, een zere keel of anus/schaamstreek en nog een tal aan de andere klachten kunnen wijzen op een besmetting met chlamydia. Het is tegenwoordig gemakkelijk om er op een anonieme wijze achter te komen of jij besmet bent met een soa. Je kunt bijvoorbeeld een thuistest afnemen en deze opsturen naar een lab. Binnen enkele werkdagen krijg je dan de uitslag opgestuurd.

 

De behandeling

Mocht de uitslag positief zijn dan is er altijd het grote belang om dit zo snel mogelijk te behandelen. Sommige geslachtsziektes behoeven geen behandeling maar de desbetreffende soa in dit geval wel. Je zult antibiotica voorgeschreven krijgen.